vrijdag 18 januari 2019
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Manon - De Ouwe Seeman (2/10)
Gepubliceerd op: 10-04-2013 Aantal woorden: 832
Laatste wijziging: 11-04-2013 Aantal views: 1501
Easy-print versie Aantal reacties: 11 reacties

De Ouwe Seeman (2/10)

Manon


(Een onbeduidende kerel, de broer van de trotse Caroline en Ferdinand, is overleden. Ze verwachten een vlug afgehandelde begrafenismis, waar niemand opdaagt. Maar als ze aankomen zien ze tot hun verwondering dat de kerk barstensvol zit. De verwondering van Caroline en haar echtgenoot Sebastiaan, Ferdinand en zijn twee kinderen, stijgt nog meer wanneer ze een inleidende muziek horen die hen niet echt heilig voorkomt...)


Caroline, Ferdinand, Sebastiaan staarden elkaar aan, zonder een woord te zeggen. Het orgel veranderde niet van melodie, blijkbaar was er geen fout in het spel. Caroline keek over haar schouder. De andere aanwezigen in de kerk, oudjes en verplegend personeel, luisterden in vervoering. Sommigen neurieden zachtjes mee.
Misschien is het een deuntje van de bejaardeninstelling, fluisterde Ferdinand.
Of een plaatselijk gebruik, suggereerde Sebastiaan.
Caroline verbeet haar ergernis. Ze boog opnieuw het hoofd, staarde naar haar voeten gehuld in zware zwarte schoenen van een duur merk. Pas toen het orgel stopte richtte ze haar blik terug naar het altaar.

De priester zag er noch ernstig noch verdrietig uit. Met een hartelijke, bijna blijde glimlach op zijn gelaat had hij samen met het publiek geluisterd tot de bizarre melodie geindigd was. Caroline zei tot zichzelf dat dit het typisch moderne gedrag was van gelovigen die niet kunnen inzien hoe belachelijk ze zich gedragen. Een formele begrafenismis, voorgegaan door een priester die een rouwig gezicht trok, slijmerige taal sprak en het gebeuren snel afhandelde, dat was het wat de familie wilde, en niet van die vreemde melodien en tevreden glimlachende priesters.

Door zijn witte bril bekeek de priester de papieren op zijn staander. Hij sloeg enkele bladzijden om, leek niet te vinden wat hij zocht, liet tenslotte de staander voor wat hij was en begon te praten.

Beste mensen, allereerst, van harte bedankt voor uw talrijke opkomst. De aanwezigheid van zovele vrienden en kennissen op het laatste eerbetoon aan Fons, dat is het grootste plezier dat we hem nog konden meegeven. We hebben Fons allemaal goed gekend, hij zette voortdurend activiteiten op touw en meestal waren we zelf ook van de partij op zon evenement - het deed er niet toe wat hij organiseerde, als hij het deed, dan gingen er altijd ontzettend veel mensen naartoe. Zo verwonderlijk is het dus niet dat we ook op zijn uitvaart zo talrijk aanwezig zijn, en het doet deugd te weten dat Fons zeer, zeer gelukkig zou zijn geweest als hij had geweten dat wij hier allen samen zijn. Overeenkomstig zijn voortudrende betrachtingen zullen wij ook proberen om er een mooi evenement van te maken, een gebeuren waardoor de verdrietige aangelegenheid van zijn sterven kan uitmonden in een vredige gebeurtenis, een vreugdevolle herinnering aan Fons, en vooral, zoals hij dat graag zag: een waardevol samenzijn tussen mensen, een bijeenkomst waar bij iedereen het sociale zozeer wordt aangewakkerd dat alle onbenullige dagelijkse beslommeringen erbij in het niets verdwijnen en dat het vanzelfsprekend is om vrienden onder elkaar te zijn. Elke bijeenkomst was voor Fons een feest van liefde, en dat zal hier vandaag niet anders zijn.

Allemaal clic-teksten, zeker? fluisterde Elke naar haar vader in een poging zich te gedragen als een volwassene.
Euh... ik weet niet... het is nogal grootsprakering... Misschien is dat hier de traditie... weifelde Ferdinand.
Caroline luisterde met gefronste wenkbrauwen en zei niets.
Haar echtgenoot Sebastiaan haalde zijn schouders op. Het duurt vast niet lang.
Zijn vrouw wierp hem een onderzoekende blik toe en zei niets.
Opnieuw wierpen mensen om hen heen vernietigende blikken in hun richting. En aangezien dit blijkbaar niet voldoende was, maanden sommigen de familie aan met Ssst! en Stil!

Toch blijven we nederig. Want er is n ding. En dat is natuurlijk vreselijk, dood-jammer, zullen we maar zeggen, vervolgde de priester.

Er weerklonk een licht gegrinnik in de kerk.
Wat... schrok Sebastiaan.
Hoe durft hij! siste Caroline.

Misschien verwachtten velen onder jullie dat Fons voor ons allen zijn uitvaartplechtigheid geregeld zou hebben voor hij stierf, zodat zelfs die laatste activiteit met alle zekerheid bijzonder aangenaam en mooi zou worden. Maar dat heeft hij niet willen doen, al hebben we het hem gevraagd. Integendeel, geheel volgens zijn opgewekte natuur heeft hij tot op het laatste moment het volste vertrouwen gesteld in alle mensen uit zijn omgeving, en daarom heeft hij de organisatie van zijn uitvaart overgelaten aan diegenen die hem liefhadden. Wij hopen dat we zijn vertrouwen niet zullen beschamen, maar we zijn ons ervan bewust dat wij niet over dezelfde mogelijkheden beschikken, over dezelfde onuitputtelijke bron van vrolijkheid, ernst, helderheid, filosofie, humor en cabaret die zo typisch was voor Fons.

Er was nauwelijks plaats in de kerk, het was moeilijk geweest om een zitplaatsje te vinden, maar toch vielen de kinderen van Ferdinand bijna naast hun stoelen van het lachen.
Ze gaan hier toch geen cabaret geven, zeker! zei Elke.


www.manonsite.eu
Dit verhaal is ook verkrijgbaar als toneeltekst. Je kan mij hiervoor contacteren via manon@skynet.be

-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:03:04
sinop otelleri blog  sinop otel dublex suit oda  sinop otel hakkımızda  sinop otel hizmetler  sinop otel müza  sinop otel odalarımız  sinop otel plaj  sinop otel standart oda  sinop otelleri video  sinop otelleri yorumlar  sinop otel havuzlu  sinop otel fiyatları  sinop otelleri  sinop havuzlu otel  sinop otelleri trivego  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri Sinop doğal güzelliklerinin yanı sıra birçok tarihi mekâna da sahip olan bir şehirdir. Sinop yalnızca doğa meraklıları tarafından değil aynı zamanda tarih meraklıları tarafından da gezilip, görülen ve beğenilen bir kenttir. Sinop kalesi, Sinop arkeoloji müzesi, Sinop İnce burun Feneri, Boyabat Kaya Mezarları Sinop’un tarihsel kalıntılarını oluşturmaktadır.

Tarih meraklısıysanız ve Sinop’a gelip seyahat etmek, gezip görmek istiyorsanız, o halde Sinop otelleri arasından bir Sinop otel seçiminde bulunun. Tercih ettiğiniz otelin isteklerinize uygun olup olmadığını internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Nasıl özellikler istiyorsanız, beğendiğiniz otel de bu özelliklerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz Sinop otel ile güzel bir tatili geçirme imkânınız da bulunmaktadır.


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:02:37
antalya sex shop  
bursa sex shop  
sex shop bursa  
bursa sex shop  
avcılar sex shop  
avcılar sex shop  
esenyurt sex shop  
esenyurt sex shop  
beylikdüzü sex shop  
beylikdüzü sex shop  
kadıköy sex shop  
kadıköy sex shop  
bakırköy sex shop  
bakırköy sex shop  
işitme cihazı  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:02:22
seks shop  
sex shop  
sex toys  
erotik seks shop  
gay sex shop  
gay sex shop  
strapon nedir  
kızılay sex shop  
vibratör  
izmir sex shop  
antalya sex shop  
ankara sex shop  
istanbul sex shop  
istanbul sex shop  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:02:12
seks shop  
sex shop  
sex shop  
sex shop  
seks shop istanbul  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:02:02
فرمتجر الجنس  
فروشگاه جنسی  
فروشگاه جنسی  
هزاز  
вибратор  
секс-шоп  
متجر الجنس اسطنبول  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:01:55
sex shop  
iç giyim  
saç bakım  
işitme cihazı  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otel fiyatları  
sinop otel tavsiye  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:01:44
 • https://www.ogiyo.com

 • https://www.sacbakim.net

 • https://www.noktaisitme.com

 • https://www.sinopantikotel.com.tr

 • https://www.sinopantikotel.com

 • https://www.sinopotel.com.tr

 • http://www.sinopotel.com

 • https://www.otelsinop.net

 • https://www.seksshopistanbul.net

 • https://www.jartiyercorap.com

 • https://www.noktashop.ist

 • https://www.noktashop.istanbul

 • https://www.noktashop.org

 • https://www.noktaseksshop.com

 • https://www.vibratorum.net

 • https://www.noktashop.org/articles-sitemap.xml • -=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:01:37
  sex shop  
  seks shop  
  saç bakım  
  seks shop  
  seks shop  
  sex toys  
  sex toys  
  gay sex shop
  gay sex shop
  strapon nedir


  -=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:01:21
  kızılay sex shop
  travesti sex
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  vibratör  
  izmir sex shop  


  -=P!nUpke=- @ 02-11-2018 12:59:54
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 


  @ 21-06-2015 15:35:42
  Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


  Copyright © 2002-2019 Geoffrey Reemer en Ren Claessens