vrijdag 18 september 2020
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Rama - Mijn Leven My Life Ma Vie
Gepubliceerd op: 05-11-2003 Aantal woorden: 2045
Laatste wijziging: - Aantal views: 2005
Easy-print versie Aantal reacties: 11 reacties

Mijn Leven My Life Ma Vie

Rama


De Kosovaren, de Servirs en de Zigeuners leefden vroeger allemaal vreedzaam samen, steeds zag je overal blije gezichten en mensen die samen werkten en praten.
Op 14 mei 1980 kwam aan dit allemaal een bruusk einde bij het overlijden van TITO, president van Joegoslavi want iets later kwam Slobodan Miloshevic aan de macht en begon de ellende voor het volk. Miloshevic besloot dat de Albanezen geen werk meer te geven om ze op die manier uit het land te kunnen verdrijven, de weinigen die wel werk kregen moesten hard zwoegen voor een maandloon van amper 1.000 fr.
Het Albanese volk (Kosovaren) begon honger te lijden door gebrek aan werk, er was zelfs geen geld meer om nog een stukje brood te kopen. Om toch nog iets te eten te hebben begonnen de mensen met het kweken van groenten en dieren, maar helaas niet iedereen had een stukje land en ook geen granen of dieren.
Mijn papa, zijn broer en nog enkele andere mensen hadden wel veel grond en dieren en besloten daarom al de anderen te helpen zo goed ze konden.


Dat ging allemaal goed tot op de verschrikkelijke dag van 7 februari 1996.

Twee Servische geheime agenten kwamen naar ons thuis met een brief voor Mijn papa (Shaban Berisha) en mijn oom (Rasim Berisha). In de brief stond geschreven dat beiden zich de volgende morgen moesten aanmelden op het politiebureau.
We stonden doodangsten uit toen we de man herkenden als Boban Kerstic in de wijde omtrek bekend als kinder- en mensenmoordenaar, reeds ettelijke keren door de president gehuldigd om zijn radicale verdrijving van de Albanese Kosovaren.
Wie als Albanese Kosovaar in zijn handen terechtkwam overleefde de confrontatie niet.

8, 9, 12 en 16 februari 1996

Deze 4 verschrikkelijke dagen moesten mijn papa en zijn broer telkens weer voor de criminele Boban verschijnen. Iedere keer kwamen ze bont en blauw geslagen terug. Mijn mama moest hen iedere keer verzorgen en er werd soms enkel en alleen ijs gevonden om de pijn wat te verzachten.
Omwille van de doodbedreigingen en uit angst voor ons hele gezin besloot papa om onmiddellijk het land te verlaten

De vlucht.

Uit veiligheid vertrok Papa eerst richting Macedoni, wij volgden iets later. Daar hebben we meer dan een maand gelogeerd bij kennissen.
Iedere dag zochten we naar mensen om ons ergens veilig de grens over te brengen, uiteindelijk lukte het ons mee te gaan met een groep smokkelaars die ons naar Tsjechi brachten waar we ook weer een maand ondergedoken leefden.
Mijn vader zocht weer naar mensen om ons verder te brengen. Hij betaalde een smokkelaar maar deze verdween met het geld en we hebben hem nooit teruggezien.
Tot slot vonden we iemand die de helft van het geld vroeg bij vertrek en de andere helft bij aankomst. Deze man vertrouwde we iets meer en zo vertrokken we als dieven in de nacht naar een appartement waar nog vele mensen te wachten stonden.
Eindelijk was het nacht en konden we vertrekken, we waren doodsbangtelkens er een auto voorbijreed moesten we plat op onze buik gaan liggen.
De sneeuw reikte tot aan mijn knien en ik had het ijskoud en was doodmoe omdat we steeds zeer snel moesten stappen, er wachtte namelijk een bus die ons naar Duitsland zou brengen.
Een Duitser maande ons aan snel door te gaan tot aan een put waar we moesten overspringen. Mijn papa, mijn twee zussen Resmije en Luljeta, mijn broer Bislim en ikzelf waren er de eerste over met nog een paar mensen en stapten op de bus.
Tot onze ontzetting zagen we dat mama en mijn zus Nurhane er nog niet waren en de bestelwagen vertrok vliegensvlug.
We begonnen allen hartverscheurend te wenen en te schreeuwen, de busbestuurder was echter vertrokken omdat de Duitse politie ons achternazat.
Na een helse achtervolging plaatste een politiewagen zich dwars over de weg zodat de bestuurder wel moest stoppen. Dat deed hij echter niet, nam een andere zijde van de weg en reed maar door. Plots moesten we uit de bestelwagen springen en werden we vliegensvlug naar 2 vreemde huizen gebracht. Helaas vond de politie ons, ze pakten de bestuurder hardhandig aan en sloegen zelfs zijn hoofd tegen de muur.
We werden allemaal opgepakt en naar de gevangenis gebracht. Mijn papa vertelde daar aan de autoriteiten dat zijn vrouw en dochter in de bossen waren achtergebleven.
Gelukkig luisterden deze mensen en gingen op zoek naar de achterblijvers. Mijn mama en zus werden gevonden en bij ons gebracht.
Als criminelen moesten we 4 dagen in de gevangenis blijven tot eindelijk mijn oudste oom Halim Berisha, die reeds 26 jaar in Duitsland woont, met een advocaat opdook.
Ze waren onverbiddelijk en we werden terug naar Tsjechi gestuurd waar we 5 dagen de tijd kregen om het land te verlaten. We konden geen mensen meer omkopen want al het geld was aan de vluchtroute opgegaan.
Kapot van alle ellende kwamen we terug terecht in Macedoni om weer eens geld te lenen van onze kennissen. Nu hadden we iets meer geluk om weg te raken omdat papa gezorgd had voor een hotel omdat we bijna doodvroren van de kou en waar hij de baas flink betaalde om ons niet te verklikken aan de politie.
Daar telefoneerden we onze oom en die is ons komen ophalen richting Paderborn waar hij woonde. Na een week zijn we naar Hannover gegaan en hebben daar asiel aangevraagd.

Opvangcentrum voor vluchtelingen Hannover

Negen maanden verbleven we in een opvangcentrum voor vluchtelingen, ergens in een dorp kortbij de stad.
Na negen maanden vertelden ze ons dat ze een brief uit ons land hadden ontvangen en dat we onmiddellijk terug gerepatrieerd zouden worden naar Kosovo. Papa mocht de brief, die in het Servisch was geschreven, lezen. Daar stond in dat wij bedriegers waren en gewoon naar Duitsland waren gekomen om geldige papieren te verkrijgen.

Toen was er hier bij jullie nog geen sprake van spanningen, moorden en oorlog in Kosovo en we konden ons dus niet verdedigen.

Nu terug gaan betekende voor ons zoveel als allemaal vermoord worden. Onze oom in Paderborn stelde voor om naar Belgi te vluchten om de verplichtte terugkeer vanuit Duitsland te ontwijken.
We zouden naar Sint-Truiden gaan omdat we daar een Kosovaar kende die daar woonde en die bereid was ons een tijdje onderdak te geven.

Belgi SINT-TRUIDEN
Tijdens ons verblijf bij vrienden in Sint-Truiden is onze papa naar Brussel gegaan en heeft daar politiek asiel aangevraagd.
Wonder boven wonder kregen we de oranje kaart met de toestemming om in Belgi te verblijven. We huurden een huis in de Breendonkstraat 26 te Sint-Truiden waar we nu nog altijd verblijven.
Mijn papa had veel te lijden omdat de Servirs zijn rug hadden kapot geslagen, hij moest zes maal geopereerd worden om alles een beetje op orde te krijgen.
Mijn mama had en heeft met 4 kinderen heel veel werk, ze maakt nog steeds van die triestige periodes door waarbij ze veel weent.

Na twee jaar mochten we eindelijk zeer gelukkig ons paspoort halen omdat we erkend werden als politiek vluchteling.

Helaas, enkele maanden later, begon de oorlog in Kosovo.

Dat zien en terug meemaken gaf terug veel verdriet en paniek bij de familie

Opvangcentrum voor vluchtelingen Bevingen (Sint-Truiden)

Thuis volgden we dag in dag uit de beelden vanuit Kosovo op de voet en de vlucht die wij hadden meegemaakt kwam ons allen terug voor de ogen.
Toen ik hoorde dat Belgi ook zijn poorten openden voor de vluchtelingen en dat ze zelfs naar mijn stad kwamen heb ik me onmiddellijk op het centrum aangeboden om te helpen. Ik vond namelijk dat omdat wij zo goed waren opgevangen ik wel iets terug mocht doen voor de Belgen.
Ik werd in Bevingen met open armen ontvangen en mocht zelfs mee naar Zaventem om de eerste Kosovaren te verwelkomen en op te halen. Tien dagen later kwam de tweede groep aan. Iedere dag was ik aanwezig om te helpen, meestal vertaalwerk en ik ben zelfs een week mogen meegaan op kamp in Rotselaar voor de Kosovaarse vluchtelingen..
Samen met nog andere vrijwilligers o.a. met Mimi zorgden we maandenlang zo goed mogelijk voor de Kosovaarse mensen.

Omdat de oorlog voorbij was keerden eind augustus de eersten vluchtelingen terug naar hun land.

Terugkeer Kosovaren, gevangenschap in Macedoni

In Zaventem rees er echter een reuzengroot probleem. Het vliegtuig dat de Kosovaren moest ophalen was omwille van panne een hele tijd aan de grond gebleven in Belgrado. Dit is de hoofdstad van Servi en dus sterk Servisch gezind de Kosovaarse mensen vreesden dat het vliegtuig gesaboteerd was en wilden niet vertrekken.
Mimi, samen met een vrouw van een ander centrum besloot, om iedereen gerust te stellen, de terugreis mee te doen. Normaal zou ze na aankomst in Macedoni onmiddellijk terug mogen vertrekken met een vliegtuig naar Belgi.
Helaas kwam het vliegtuig ginder veel te laat aan en was het vliegtuig naar Belgi reeds vertrokken zodat Mimi en Luttie illegaal in Macedoni verbleven.
Toen ik op TV hoorde dat ze ginder gevangen zaten kwam mijn hele vlucht me terug voor de ogenik had angst.Dat Mimi, die een tweede moeder was voor alle Kosovaren ginder problemen had was me te veel geworden, we hadden de nacht ervoor nog zoveel samen gepraat en waren samen naar Zaventem gereisd en nu op enkel uren tijd leek heel mijn leven overhoop te liggen
Ik kon niet meer eten of slapen, steeds dwarrelden negatieve gedachten door mijn hoofd en verbleef ikzelf, in gedachten, terug in Macedoni. Ik had haar nog gezegd de dag ervoor dat ik soms het leven niet begreep omdat er zoveel leed aan de mensen werd gedaan en zij antwoordde dat zij dat ook niet begreep maar dat dit geen feit mocht zijn om niet door te gaan, dat je moest proberen om mensen te helpen en dat je zo ook een gelukkig gevoel eraan overhoud, maar ze was er niet meer
Op het ogenblik dat ik dan ook s nachts hoorde dat ze terug veilig in Belgi was voelde ik me terug leven en gelukkig.

Einde Kosovaarse vluchtelingen !?

Gelukkig moet ik aan mijn hele verhaal geen einde schrijvenNiet alle Kosovaarse families zijn teruggekeerd. Vier families mochten blijven omdat ginder alles van hen door de oorlog werd verwoest, ze hebben, juist vandaag, ook allemaal een huis bekomen om te wonen.
Ze zullen nu proberen om hier werk te vinden zodat ze geld kunnen sparen om in Kosovo aan de nieuwe bouw van hun huis te kunnen beginnen
Belgi wordt voor hen, net als voor mij, hun tijdelijke thuis waar het goed is om te wonen.
Mijn werk als tolk is misschien af maar ik kan nog steeds de families bezoeken, met de kinderen spreken en helpen als ze iets nodig hebben.

Misschien heeft Mimi gelijk en is het leven moeilijk te begrijpen maar voelt een mens, een jongen als ik, zich goed als hij iets voor anderen kan doenIk doe in ieder geval verder mijn best..RAMA
rama@marimanga.com


@ 02-11-2018 13:03:04
sinop otelleri blog  sinop otel dublex suit oda  sinop otel hakkımızda  sinop otel hizmetler  sinop otel müza  sinop otel odalarımız  sinop otel plaj  sinop otel standart oda  sinop otelleri video  sinop otelleri yorumlar  sinop otel havuzlu  sinop otel fiyatları  sinop otelleri  sinop havuzlu otel  sinop otelleri trivego  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri Sinop doğal güzelliklerinin yanı sıra birçok tarihi mekâna da sahip olan bir şehirdir. Sinop yalnızca doğa meraklıları tarafından değil aynı zamanda tarih meraklıları tarafından da gezilip, görülen ve beğenilen bir kenttir. Sinop kalesi, Sinop arkeoloji müzesi, Sinop İnce burun Feneri, Boyabat Kaya Mezarları Sinop’un tarihsel kalıntılarını oluşturmaktadır.

Tarih meraklısıysanız ve Sinop’a gelip seyahat etmek, gezip görmek istiyorsanız, o halde Sinop otelleri arasından bir Sinop otel seçiminde bulunun. Tercih ettiğiniz otelin isteklerinize uygun olup olmadığını internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Nasıl özellikler istiyorsanız, beğendiğiniz otel de bu özelliklerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz Sinop otel ile güzel bir tatili geçirme imkânınız da bulunmaktadır.


@ 02-11-2018 13:02:37
antalya sex shop  
bursa sex shop  
sex shop bursa  
bursa sex shop  
avcılar sex shop  
avcılar sex shop  
esenyurt sex shop  
esenyurt sex shop  
beylikdüzü sex shop  
beylikdüzü sex shop  
kadıköy sex shop  
kadıköy sex shop  
bakırköy sex shop  
bakırköy sex shop  
işitme cihazı  


@ 02-11-2018 13:02:22
seks shop  
sex shop  
sex toys  
erotik seks shop  
gay sex shop  
gay sex shop  
strapon nedir  
kızılay sex shop  
vibratör  
izmir sex shop  
antalya sex shop  
ankara sex shop  
istanbul sex shop  
istanbul sex shop  


@ 02-11-2018 13:02:12
seks shop  
sex shop  
sex shop  
sex shop  
seks shop istanbul  


@ 02-11-2018 13:02:02
فرمتجر الجنس  
فروشگاه جنسی  
فروشگاه جنسی  
هزاز  
вибратор  
секс-шоп  
متجر الجنس اسطنبول  


@ 02-11-2018 13:01:55
sex shop  
iç giyim  
saç bakım  
işitme cihazı  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otel fiyatları  
sinop otel tavsiye  


@ 02-11-2018 13:01:44
 • https://www.ogiyo.com

 • https://www.sacbakim.net

 • https://www.noktaisitme.com

 • https://www.sinopantikotel.com.tr

 • https://www.sinopantikotel.com

 • https://www.sinopotel.com.tr

 • http://www.sinopotel.com

 • https://www.otelsinop.net

 • https://www.seksshopistanbul.net

 • https://www.jartiyercorap.com

 • https://www.noktashop.ist

 • https://www.noktashop.istanbul

 • https://www.noktashop.org

 • https://www.noktaseksshop.com

 • https://www.vibratorum.net

 • https://www.noktashop.org/articles-sitemap.xml • @ 02-11-2018 13:01:37
  sex shop  
  seks shop  
  saç bakım  
  seks shop  
  seks shop  
  sex toys  
  sex toys  
  gay sex shop
  gay sex shop
  strapon nedir


  @ 02-11-2018 13:01:21
  kızılay sex shop
  travesti sex
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  vibratör  
  izmir sex shop  


  @ 02-11-2018 12:59:54
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 


  @ 21-06-2015 15:35:42
  Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


  Copyright © 2002-2020 Geoffrey Reemer en Ren Claessens